12 Disember 2022

Laman Web Rasmi Panda Malaysia (Reseller)


Salam, saya telah membuat laman web rasmi untuk Produk Panda Security Malaysia. Sebarang Informasi, Promosi, Testimoni, Artikel tentang Panda Antivirus boleh di dapatkan di sini :

www.pandaresellermalaysia.com

Anda dijemput untuk melawat laman web ini. Terima kasih.


Ramai yang kembali menggunakan PANDA selepas tarikh langganannya tamat. ini kerana produk Panda Security memberikan ringan, mudah dan servis yang baik kepada penggunanya.

07 Julai 2020

PANDA Antivirus 2016 - Original from Panda Security Malaysia





PANDA SECURITY 2016 Original
includes



Ciri-Ciri:

Panda Antivirus Pro 2016
  • Faedah lain : Anti-Malware Protection dan Melindungi daripada pencuri info/identiti.
  • Hanya install dan lupakan pasal virus, rootkits, online fraud dan pencuri identiti.
  • Mudah digunakan.
  • Berbual, berkongsi foto dan video, transaksi bank, pembelian melalui internet, membaca blog kesukaan atau melayari internet tanpa perlu risau apa-apa.
  • Collective Intelligence Technologi terbaru lebih laju dari versi sebelum.
  • Sesuai dengan Windows 7.
  • Download pamplet di sini.


Panda Internet Security 2016
  • Faedah lain : Anti-Malware Protection, Melindungi daripada pencuri info/identiti dan Perlindungan Internet secara masa nyata (real-time).
  • Mencegah dijangkiti spyware dan virus semasa online (internet).
  • Melindungi dari jangkitan virus di dalam rangkaian setempat (local network)
  • Hanya install dan lupakan pasal virus, spyware, rootkits, online fraud, pengodam dan pencuri identiti.
  • Tambahan perlindungan kepada semua ancaman dalam internet.
  • Enjin anti-spam memastikan inbok emel anda bersih dari emel spam.
  • Parental Control memastikan anak-anak anda melayari internet dengan selamat.
  • Mudah digunakan.
  • Berbual, berkongsi foto dan video, transaksi bank, pembelian melalui internet, membaca blog kesukaan atau melayari internet tanpa perlu risau apa-apa.
  • Collective Intelligence Technologi terbaru lebih laju dari versi sebelum.
  • Sesuai dengan Windows 7.
  • Download pamplet di sini.

Panda Internet Security 2016 For Netbook
  • Direka untuk pemprosesan Netbook. Lebih ringan.
  • Faedah lain : Anti-Malware Protection, Melindungi daripada pencuri info/identiti dan Perlindungan Internet.
  • Hanya install dan lupakan pasal virus, spyware, rootkits, online fraud, pengodam dan pencuri identiti.
  • Tambahan perlindungan kepada semua ancaman dalam internet.
  • Enjin anti-spam memastikan inbok emel anda bersih dari emel spam.
  • Parental Control memastikan anak-anak anda melayari internet dengan selamat.
  • Mudah digunakan.
  • Berbual, berkongsi foto dan video, transaksi bank, pembelian melalui internet, membaca blog kesukaan atau melayari internet tanpa perlu risau apa-apa.
  • Collective Intelligence Technologi terbaru lebih laju dari versi sebelum.
  • Sesuai dengan Windows 7.
  • Download pamplet di sini.


Panda Global Protection 2016
  • Satu perlindungan yang sempurna dalam segala aspek. Cuma install dan biarkan Panda menguruskan keselamatan pc anda.
  • Faedah lain : Anti-Malware Protection, Melindungi daripada pencuri info/identiti, Perlindungan Internet dan Pengoptimuman PC.
  • Hanya install dan lupakan pasal virus, spyware, rootkits, online fraud, pengodam dan pencuri identiti.
  • Tambahan perlindungan kepada semua ancaman dalam internet.
  • Enjin anti-spam memastikan inbok emel anda bersih dari emel spam.
  • Parental Control memastikan anak-anak anda melayari internet dengan selamat.
  • Anda juga boleh membuat sandaran(backup) fail-fail penting contohnya gambar, dokumen, musik dll dalam cd/dvd atau dalam talian (5GB ruangan online percuma). Kembalikan (restore) kembali sekiranya terdapat kerosakan dan perkara yang tidak di ingini berlaku.
  • Mudah digunakan.
  • Berbual, berkongsi foto dan video, transaksi bank, pembelian melalui internet, membaca blog kesukaan atau melayari internet tanpa perlu risau apa-apa.
  • Collective Intelligence Technologi terbaru lebih laju dari versi sebelum.
  • Sesuai dengan Windows 7.
  • Download pamplet di sini.



  • Panda Antivirus Pro 2016 = RM45
  • Panda Internet Security 2016 = RM55
  • Panda Global Protection + 5GB Online backup = RM65




p/s : Antivirus ini adalah original. Sebagai bukti sila lihat link ini. Untuk pengetahuan anda terdapat banyak antivirus yang di jual dalam harga yang murah seperti kaspersky, norton yang berharga (1user dalam harga rm20~rm30) kerana antivirus tersebut tidak original. Jangan tertipu dengan pembekal yang tidak bertauliah.



Saya adalah pengedar antivirus yang bertauliah.
I am a authorize Panda Security dealer.


hubungi saya di : wanzalez@gmail.com
0136226670

19 Disember 2016

Makanan Penyumbang Kepada Darah Tinggi


Hari ini admin ingin kongsi berkenaan makanan yang menyumbang kepada penyakit darah tinggi yang kebanyakkan rakyat Malaysia mengalaminya. 

Ape-ape admin nak kongsi apa itu darah tinggi dan penyebabnya :

Pengenalan

Jantung anda bertugas sebagai alat mengepam dimana ia menguncup dan berehat. Aktiviti ini
menghasilkan tekanan yang membawa darah keseluruh badan. Tekanan darah ini berbeza
bagi setiap seseorang individu dan bacaannya juga berbeza.

Apakah itu Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi?

Jantung anda bertugas sebagai alat mengepam dimana ia menguncup dan berehat. Aktiviti ini
menghasilkan tekanan yang membawa darah keseluruh badan. Tekanan darah ini berbeza
bagi setiap seseorang individu dan bacaannya juga berbeza.


Bacaan Tekanan Darah

Kategori
Sistolik

Diastolik
Normal
bawah 120
dan
bawah 80
Pre-hypertensi
120 - 139
atau
80 - 89
Hypertensi
140 dan keatas
atau
90 dan keatas
Hypertensi sistolik
160 dan keatas
dan
bawah 90



Mengapa penting mengukur tekanan darah secara berkala?

Adalah mustahak untuk anda mengukur tekanan darah secara berkala bagi menentukan
samada tekanan darah anda tinggi atau tidak. 90% pengidap Hypertensi/Tekanan Darah
Tinggi tidak menunjukkan sebarang gejala manakala 10% lagi ada menunjukkan gejala.

Pengidap Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi berisiko tinggi untuk mendapat penyakit jantung.Tekanan darah yang terkawal dapat mengurangkan kedatangan pesakit ke Klinik pesakit luar, kemasukkan ke hospital dan kematian akibat strok (angin ahmar) dan penyakit jantung.


Apakah kesan hypertensi/tekanan darah tinggi?

Diantara kesan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi adalah:

• Rasa tidak sihat yang menjejaskan fizikal dan mental serta memberi kesan kepada
keluarga anda dan kerja anda.
• Sukar memiliki polisi insuran baru dan anda akan dikenakan premium yang tinggi


Apakah penyebab Hypertensi/Tekanan Darah tinggi?

90% penyebab sebenar Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi adalah tidak diketahui manakala
10% lagi adalah akibat penyebab sekunder iaitu akibat penyakit tertentu.

• Sebab yang tidak diketahui (90%)

• Sebab sekunder (10%)
1. Penyakit buah pinggang
2. Penyakit sistem endokrin
3. Penyakit pembuluh darah


Adakah Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi diwarisi dari ahli keluarga?

Jika kedua ibu bapa anda mengidap Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi, 50% kemungkinan
anak-anak akan mewarisi penyakit Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi tersebut. Jika salah
seorang dari mereka mengidap darah tinggi, maka anak-anak mungkin mendapatnya.


Faktor Risiko Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi

Faktor risiko yang menyebabkan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi adalah:

• Cara hidup tidak aktif
• Umur melebihi 35 tahun
• Merokok
• Kegemukan
• Paras kolesterol tinggi
• Sejarah keluarga
• Pengambilan alkohol yang berlebihan
• Pengambilan garam yang tinggi


Tanda dan Gejala

• Pengidap Hypertensi/Darah Tinggi kebanyakkannya tidak mengalami sebarang gejala
• Kadang-kadang seseorang itu hanya mengalami gejala yang tidak spesifik seperti
sakit kepala atau pening kepala
• Sakit kepala boleh berlaku dalam kes Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi. Selalunya
ianya berlaku di waktu pagi, bahagian belakang kepala dan rasa berdenyut
(bergantung kepada tahap keterukan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi)
• Untuk memastikan atau mengesahkan Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi, sila periksa
tekanan darah anda di klinik berhampiran. Doktor anda akan menasihatkan berapa
kerap anda perlu memeriksa tekanan darah.


Peringatan, jangan tunggu sehingga gejala timbul kerana ia mungkin telah terlambat.

Apakah komplikasi(kesan buruk akibat penyakit) Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi?

Tekanan darah yang tinggi akan mengakibatkan bebanan kepada organ-organ dalam badan
dan boleh menyebabkan kerosakan. Diantara komplikasi/kesan akibat penyakit
Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi adalah seperti:

• Otak
- Serangan Stroke/Angin Ahmar atau Stroke ringan dan sementara (Transient Ischaemic Attack)

• Penyakit jantung seperti :
- Coronary Heart Disease
- Congestive Heart Failure
- Left Ventricular Hypertrophy

• Komplikasi pada mata
- Perdarahan dan kerosakan kepada kawasan yang sensitif dalam mata
- Keadaan yang dikenali sebagai Hypertensive Retinopathy

• Komplikasi pada buah pinggang
- Kegagalan fungsi buah pinggang (paras serum kreatinin Microalbuminuria, Proteinuria).

• Peripheral vascular disease seperti
- Aneurysm
- Kehilangan satu atau lebih denyut nadi


Apa yang perlu anda lakukan jika disahkah mengidap penyakit Hypertensive/Darah Tinggi?

Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi anda boleh dirawat

• tanpa menggunakan ubatan
- Perlu mengubah amalan cara hidup andae
- Amalkan permakanan sihat
- Kurangkan pengambilan garam dan kolesterol
- Melakukan senaman berkala
- Kurangkan berat badan jika berlebihan
- Atasi tekanan secara berkesan
- Berhenti merokok


Kategori tekanan darah normal/optima

• Galakkan amalan Gaya Hidup Sihat .
• Dapatkan nasihat untuk berhenti merokok, pemakanan sihat dan aktiviti fizikal yang
bersesuaian.

Pra Hypertensi

• Amalkan gaya hidup sihat
• Dapatkan nasihat untuk berhenti merokok, pemakanan dan aktiviti fizikal yang
bersesuaian.
• Periksa semula tekanan darah anda dalam masa setahun

Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 1

• Rawatan tanpa ubatan adalah rawatan utama
• Anda perlu mengubahsuai gaya hidup
• Amalkan pemakanan sihat
- Kurangkan pengambilan garam dan kolesterol dalam makanan

• Lakukan aktiviti fizikal yang teratur
• Kurangkan berat badan jika berlebihan
• Atasi tekanan secara berkesan
• Berhenti merokok
• Periksa semula tekanan darah anda mengesahkan tiada Hypertensi/Tekanan Darah
Tinggi
• Jika anda disahkan mengidap Hypertensive/Darah Tinggi, sila ikut nasihat yang
diarahkan
• Dapatkan keterangan lanjut berkaitan Hypertesion/Tekanan darah tinggi

Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 2

Gabungan rawatan tanpa ubatan beserta pemberian ubatan diperlukan bagi merawat
Hypertensi/Tekanan Darah Tinggi Peringkat 2

• Amalkan gaya hidup sihat
• Berhenti merokok
• Mematuhi pengambilan ubat dan rawatan susulan
• Prevent and treat complications early
• Pengesanan komplikasi terutamanya :
- Jantung
- Ginjal
- Mata

• Dapatkan keterangan lanjut berkaitan Hypertesion/Tekanan darah tinggi

Di ambil dari sumber : Blog Fajridil


Admin galakkan untung mengurangkan pemngambilan makanan di carta ini 
kerana ia penyumbang utama kepada darah tinggi.

28 November 2016

Penyakit Berkaitan Berat Berlebihan / Gemuk


p/s : Admin pun  tengah kuruskan badan.. Jom kita kuruskan badan dan jalani hidup dengan sihat.

Sumbangan kepada Madrasah Tahfiz al-Quran di Segamat


Madrasah Tahfiz al-Quraan


Segala sumbangan boleh dimasukkan ke dalam Bank Islam di akaun:
Bank Islam: 01078010017368
Nama Pemegang Akaun: MADRASAH TAHFIZ AL-QURAN DAN PENGAJIAN KITAB THURAS

"Infaq ke Jalan Allah"
"What you give, you get back"

26 November 2016

Format dan Baiki Murah Komputer di Melaka (Ayer Keroh , Durian Tunggal , Bukit Katil dll) ( Format and Repairing Computer / Laptop at Malacca)





Komputer anda rosak? 
Skrin pecah?, keyboard rosak?, pc/laptop tak hidup?, lampu nyala tapi skrin tak hidup?,
Tarikh dah betulkan tapi balik ke tarikh bertahun-tahun lepas?




Pakar dalam memformat , membaiki dan juga menjual pc dan laptop second hand
dengan harga yang murah dari kedai.
Kenapa murah? kerana saya membuat secara freelance (sambilan) ofkos la murah!!
:) :)

Servis yang ditawarkan :
- FORMAT komputer ; laptop serendah RM30 siap software lagi.
 (Juga ada sediakan Deep Format)
Juga membaiki LCD dan LED dengan harga yang amazing!! murah punya!!
- BAIKI komputer dan laptop (Baiki Motherboard, Keyboard, Bateri CMOS, Power Supply (Board dan PowerPlug) dan macam-macam lagi.

  , USB Panel dan Semua bahagian komputer dan laptop.
- MENJUAL laptop dan komputer yang murah dengan spec yang tinggi.
- SETTING WiFi (Supaya tak mudah di ceroboh) , Networking dan semua setting
berkaitan komputer.
- Semua berkaitan komputer dan laptop boleh kontek saya.

Apa tunggu lagi, hubungi saya segera!!
-Wan-

O13-622.66.70

layari : Iwaniz Computer

25 November 2016

Khasiat Tempe Yang Anda Tidak Ketahui








Tempe ni kalau makan panas-panas memang best gila kot! Biasanya tempe dijual di kedai runcit atau pasaraya dengan bersalut plastik ataupun suratkhabar. Goreng pun sedap , buat sambal tempe lagi sedap! Makanan ini sangat sinonim dengan masyarakat di Indonesia ataupun jawa.  Rugi kalau korang tak suka makan tempe tau, nak tahu kenapa? Ini sebab-sebab yang korang perlu tahu:

1)Tempe mengandungi khasiat kalsium yang sama dengan air susu. Kajian ini dikeluarkan sendiri oleh Timbalan Dekan dan Professor Pemakanan Dietetik UKM. Selain itu, tempe berkesan untuk mencantikkan wajah korang.

2) Ya, tempe mampu mencerahkan kulit wajah dan tiada kesan bahaya malah akan menampakkan korang sentiasa kelihatan muda.  Kenyataan ini disahkan sendiri oleh penyelidik Kanan Pusat Penyelidik Bioteknologi Industri SIRIM.

3) Selain itu, tempe boleh mengurangkan kolestrol, meningkatan kekuatan tulang, mengurangkan gejala monopous awal dan kandungan protein sama tinggi seperti daging.



4) Tempe sangat bagus untuk mereka yang ada tekanan darah tinggi. Kenapa?  Tempe mengandungi zat besi, flafoid  yang bersifat antioksidan dimana membantu menurunkan tekanan darah tinggi.

5) Kalau korang ada masalah cirit birit, amalkan makan tempe sebab kandungan protein yang tinggi mempercepatkan tempe untuk dicerna. Tempe juga boleh mengelakkan individu terkena keracunan makanan.

 p /s : Admin pun penggemar tempe ni.. biasa buat ratah je goreng dengan serbuk kunyit .. cicah sambal kicap.. peehhhhh meleleh oiii...

sumber : THR GEGAR

14 Julai 2014

Pemakanan Dalam Islam




SHORT NOTES FOR CERAMAH 06/03/2012 – MEMBUDAYAKAN PEMAKANAN MENGIKUT AL-QURAN DAN SUNNAH RASULULLAH S.A.W.
 


Antara pemakanan dalam Islam :


  1. Air saffron/musofa (tidak boleh keterlaluan untuk kaum lelaki) – elok for stabilize the hormone pada mana2 anak2 lelaki yg cenderung kepada wanita, begitu juga sebaliknya.
  2. Buah delima, minyak zaiton – ada disebut dalam surah an nur ayat 35, & Habatus sauda.
  3. Kencing manis – elok mengamalkan buah tin.
  4. Ada hadis sahih menyatakan ‘dijauhi penyakit jika diambil dua sudu sehari minyak zaiton’ – minyak zaiton terbaik dikatakan datang dari bumi palestin…




Amalan untuk ibu2 mengandung dan anak yg baru dilahirkan;

·        
  1. Semasa mengandung, banyakkan makan kurma – ada hadis sahih mengatakan, anak yg bakal dilahirkan akan mendengar kata.
  2.  Semasa tahnik, sebelum anak menyusu, makan kurma tujuh biji. 
  3.  Panggil nama anak lelaki 7 hari pertama selepas dilahirkan dengan nama Muhammad dan anak perempuan dengan panggilan Fatimah – menguatkan roh




Penggunaan harian ;

  1. Garam bukit lebih elok berbanding garam laut. Garam bukit kurang sodium manakala garam laut tinggi dengan sodium dan antara punca menyumbang darah tinggi. Pastikan bekas garam
    sentiasa tertutup.. Cicak suka bermandikan garam.. yucks!!
  2. Ambil secubit garam, berselawat tiga kali dan makan sebelum makan.
  3. Buah tin tinggi dengan serat, sesuai utk mereka yg menghidap kencing manis. 
  4. Labu merah (antara makanan kegemaran Rasulullah), kaya dgn anti oksidan – buat sup campur dgn kurma, buah tin, myk zaiton, madu dan buah delima. Cecah bersama roti – lebih baik dari oat dan cereal.
  5. Seperti di dalam nota di atas, ikan yg tidak bersisik mempunyai mercury yg sgt tggi.. menurut kajian, mercury yg tggi boleh menyebabkan anak yg bakal lahir sgt tggi probability utk down sindrom.

  6. Susu terbaik selepas susu ibu adalah susu kambing, susu kambing boleh didapati dalam bentuk susu tepung sekarang di farmasi. (from aussie – hamis, better from new Zealand).
  7. Apa saja product soya tidak bagus untuk dimakan. Kecuali tempe.. untuk penggemar kicap, kalau takde cancer, masih boleh dimakan, penghidap cancer, sila matikan niat anda. 
  8. Kacang tanah sgt tggi saturated fat. Tak elok untuk dimakan.
  9. Minyak kelapa sawit tidak bagus untuk kesihatan, untuk kekalkan kecairan minyak itu, ada bahan kimia yg dicampur dalam minyak kelapa sawit. Minyak yg bagus selepas minyak zaitun adalah minyak kelapa kampong, ataupon minyak 100% bunga matahari.
  10. Buah delima, kulit nya dikeringkan dan rebus – boleh buang parasite. Dikatakan, kalau kita sentiasa diganggu dgn bisikan, makanlah buah delima.
  11. Solat rahsia kesihatan. Yang terbaik utk jantung kita adalah solat di awal pagi, tahajud.
  12. Dgn berpuasa, kita dapat memerintah diri kita daripada hawa nafsu yang mengawal diri kita.
  13. Selain kurma, bawang putih Europe juga dikatakan bagus penggunaannya. 
  14.  Diceritakan, ada seorang isteri mengadu pada Rasulullah s.a.w, suaminya sudah tidak sayang padanya.. nasihat Rasulullah ketika itu, perbanyakkan berpuasa sunat.. sgt byk faedahnya. 
  15. Ponstan – Negara eropah mengharamkan penggunaan nya. – boleh menyebakan sakit ulu hati.. 
    hairan di Malaysia penggunaannya sgt berleluasa.. kalau pi klinik, cakap nehi2 atau takmo pada ini ponstan yer.
  16. Minyak zaitun antara makanan yg tggi mono unsaturated fat di mana lemak yang baik ini, boleh membantu menghapuskan lemak yg jahat dalam badan kita.. secara tak langsung, boleh menurunkan  berat badan kita.. antara produk yg tggi mono unsaturated fat ialah badam, walnuts and pistachio.. jadi bertukarla kekacang kunyahan pilihan anda! 
  17. Skin care juga perlu dijaga.. kulit adalah anggota badan yg paling sensitive.. kalau tggi bahan kimia yg digunakan, maka bnyakla bahan2 yg tak elok dalam bdan kita. 
  18. Bawang yang paling baik, - Indian red challot. 
  19. Untuk elakkan kanser pangkal rahim, sebelum bersama suami, sapukan minyak zaitun pada kemaluan suami. 
  20. Bawang besar dan caroot dari China tidak elok. China selalu mengamalkan genetic modification.. makanan yg tak asli. 
  21. Carrot juga bagus dimakan, asal jgn datang dari Negara China. 
  22. Evening primrose oil (EPO) adalah minyak yg takde apa2 manfaat.. Yahudi sajer je promote ubat dia bagus.. takyah percaya.. gunalah minyak zaitun, yg dah termaktub dalam Quran dan hadis.. ‘minumlah minyak zaitun dan berminyaklah dengannya’. 
  23. Satay,atau apa sahaja makanan berpanggang atau bakar, elakkan makan yg hitam2 tu –to neutralize, makan bawang. 
  24. Lidi buluh utk cucuk satay tak elok digunakan sebab selumbar.. lebih elok gunakan lidi kelapa kampung. 
  25. Jamu banyak bahan2 nya ada bahan yg tidak elok dan terlarang.. Better berbalik pada minyak zaitun. Jamu sendiri- campuran 3 sudu minyak zaitun, kacau dgn habbatus sauda. 
  26. Kombinasi minyak zaitun dan madu adalah sangat baik.. gantikan dgn penggunaan jamu. 
  27.  Gula artificial boleh menyebabkan cancer.
  28. Dalam Islam, telah menggariskan makanan laut seperti sotong, udang ketam, kerang dan siput2 adalah makruh dimakan.
  29. Ikan tidak bersisik juga dikatakan makruh dimakan ( ikan keli, patin, pari, belut, etc..) 
  30. Gamat juga tidak elok untuk pemakaian luar dan dalam – mercury sgt tggi (di sestengah tempat) . Ini kerana sifatnya duduk di satu tempat.
     

  



Dalam buku blue zones,  antara kajian yg dibuat untuk hidup sihat;

  • Banyakkan makan ikan yg bersisik - tggi omega 3.
  • Banyak minum air mineral
  • Kekacang (walnuts, almond and pistachio)
  • Susu kambing dan minyak zaiton.

















-         
 



Banyak kajian mengatakan kacang soya banyak membawa kepada keburukan boleh rujuk link di bawah – antara artikel yg mengulas keburukan soya;


Refer to the book, page 162 (talking bad news about soys) – ‘150 healthiest foods on earth’
You may also refer to the book of ‘the encyclopedia of healing foods’




p/s : wallahualam.. saya masih mencari-cari sumber artikel ini. Akan tetapi ada yang secara logiknya boleh di ikuti.